`Broer had moed naar journalist te gaan’

 

`Broer had moed naar journalist te gaan’

Limburgs Dagblad

15 april 2015

 

door Jaco Meijer

Joep Dohmen wint prijs De Tegel voor artikelen over klokkenluidersaffaire bij Nederlandse Zorgautoriteit

De gelauwerde journalist Joep Dohmen uit Heerlen heeft weer een nieuwe prijs gekregen. De scribent van NRC Handelsblad won met collega Jeroen Wester De Tegel voor het beste nieuwsverhaal van 2014.

NRC-journalist Joep Dohmen (54) had stellig verwacht dat De Tegel voor het beste nieuwsverhaal van 2014 afgelopen maandagavond naar het ook genomineerde RTL Nieuws zou gaan voor onthullingen over de MH17-vliegramp in Oekraïne. Daar had ik twee bier op gezet, om het zo te zeggen. Dit is een verrassing , reageert hij. De Tegel is een vakprijs die door journalisten aan collega-journalisten wordt uitgedeeld, relativeert Dohmen. Toch zegt hij blij te zijn, ondanks het schoonheidsfoutje dat hij op De Tegel Joep Dolmen heet.

Samen met zijn collega Jeroen Wester won hij in de categorie nieuwsverhalen met acht artikelen over een klokkenluidersaffaire bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

NZa-beleidsmedewerker Arthur Gotlieb pleegde in januari vorig jaar op 50-jarige leeftijd zelfmoord nadat hij intern tevergeefs had gewaarschuwd dat patiëntengegevens en vertrouwelijke documenten niet veilig waren opgeslagen bij zijn werkgever. Na de publicaties gelastte minister Edith Schippers van Volksgezondheid een onderzoek.

Dat leidde tot een postume rehabilitatie van Gotlieb en tot het op de schop nemen van de NZa. `De verhalen in NRC Handelsblad laten zien hoe een kleine man die misstanden aan de kaak wilde stellen, vermalen werd door het systeem.

Dohmen en Wester fileren op weergaloze wijze de bedenkelijke handelwijze van de NZa’, stelt de jury van De Tegel.

Dohmen wijst zelf op zijn sterke betrokkenheid bij de artikelen. Je hebt als journalist verhalen die je met een zekere afstandelijkheid schrijft, maar ook artikelen waarbij je een emotionele band met mensen opbouwt. Hier had ik dat met Marcel Gotlieb, de broer van de overleden Arthur. In een halfjaar tijd heb ik een intensieve band met hem opgebouwd. Deze prijs is ten dele van Marcel. Hij heeft de moed gehad om naar een journalist te stappen en ons in vertrouwen te nemen. Dohmen heeft al heel wat trofeeën in de wacht gesleept. Hij begon zijn loopbaan bij het Limburgs Dagblad en bij De Limburger.

Met collega Henk Langenberg won hij bij De Limburger in 1993 de Prijs voor de Dagbladjournalistiek voor onthullingen over corruptie en bouwschandalen in Limburg. Dohmen stapte eind 1999 over naar NRC Handelsblad. Hij won in 2008 de prijs voor onderzoeksjournalistiek De Loep met artikelen over chaos bij de Belastingdienst. In 2010 won hij De Loep met Robert Chesal van deWereldomroep voor artikelen over seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk. De twee wonnen in 2011 de H.J.A. Hofland Tegel voor de beste cross-mediale journalistieke productie.

Ondanks de reeks eerdere prijzen, is de nieuwe bekroning welkom. Een van de taken van de journalistiek is de waakhondfunctie. Het is goed dat een hoofdredactie journalisten echt de tijd geeft om die functie uit te oefenen. Het valt mij wel op dat de journalistieke prijzen vaak gaan naar gerenommeerde instituten en journalisten in vaste dienst. Je zou willen dat ook freelancers die kans hadden om prijzen te winnen , zegt Dohmen.