De Vriendenrepubliek (1996)

Palermo aan de Maas

ISBN: 9789061684732

Auteur: Joep Dohmen

Uitgever: SUN

Vier jaar lang waren twee journalisten van De Limburger, Joep Dohmen en Henk Langenberg, bezig met de corruptie in Limburg. Hun onderzoek leidde tot heel wat: ontslagen van burgemeesters, wethouders en hoge ambtenaren, strafzaken, civiele procedures, woede bij de kreukbaren, voldoening bij de onkreukbaren, arresten over het recht van de pers om bronnen geheim te houden, de prijs voor de Dagbladjournalistiek 1993 voor de twee journalisten.

Joep Dohmen geeft in dit boek een terugblik, een analyse en een overzicht. Hoe kon het juist in Limburg komen tot deze dubieuze bestuurlijke cultuur? Welke rol speelden de politieke partijen, het CDA voorop? Welke smeermiddelen werden door de bouwwereld ingezet? Welke netwerken zijn te onderkennen, en hoe zitten ze precies in elkaar?

Aan het eind maakt Joep Dohmen de balans op. Heeft het Openbaar Ministerie behoorlijk werk kunnen leveren, of heeft Hirsch Ballin loze beloften gedaan? Is de afwijkende bestuurscultuur onderbelicht of overbelicht? Hoe zijn de twee journalisten omgegaan met hun bronnen en hoe gingen ze te werk?