Bio, boeken en prijzen

Joep Dohmen (Heerlen, 1960) volgde na zijn middelbare school de School voor de Journalistiek in Utrecht. Hij was onder meer journalist voor het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger, en is sinds 1999 verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij werkt als onderzoeksjournalist. In de artikelen die hij schreef in zijn inmiddels veertigjarige carrière gaat het vaak over machtsmisbruik bij overheid, bedrijfsleven en onder meer katholieke kerk. Dohmen is getrouwd, heeft drie kinderen en geen nevenfuncties.

 

Boeken

De Vriendenrepubliek, 1996, over de bouwwereld in Limburg.

Europese Idealisten, 1999, over de interne gang van zaken in het Europese Parlement.

Kreukbaar Nederland, 2003, over de fraude in de bouwnijverheid (met Jos Verlaan).

De Bouwbeerput, 2004, een geactualiseerde en uitgebreide opvolger van Kreukbaar Nederland (met Jos Verlaan).

Vrome zondaars, Misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, 2010, over kindermisbruik.

De geur van kolen, 2013, een familieverhaal te midden van de opkomst en ondergang van de mijnstad Heerlen.

De Vriendenreünie, Limburgse praktijken, 2022, als vervolg op De Vriendenrepubliek (samen met Paul van der Steen).

 

Prijzen

In 1993 ontving hij samen met Henk Langenberg de Prijs voor de Dagbladjournalistiek voor een reeks onthullingen over corruptie en bouwschandalen in Limburg. In 1994 werden beiden opnieuw genomineerd voor de Prijs voor de Dagbladjournalistiek.

In 2008 ontving Dohmen “De Loep”, de jaarlijkse prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, voor een reeks artikelen over de ‘Chaos bij de Belastingdienst’.

In 2008 werd hij samen met Koen Greven genomineerd voor de Hard Gras Prijs voor Sportjournalistiek.

Samen met Paul van der Steen werd Dohmen genomineerd voor “De Tegel 2009”, de jaarlijkse journalistieke prijs in Nederland, voor een serie artikelen over Gerd Leers en de Bulgaarse affaire.

In 2010 won Dohmen “De Loep”, dit keer samen met Robert Chesal, redacteur van de Wereldomroep. Het betrof een artikelenreeks over seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland.

Dohmen en Chesal werden in 2010 uitgeroepen tot Journalist van het Jaar.

Dohmen en Chesal zijn in 2011 bekroond met de H.J.A. Hofland Tegel voor beste cross-mediale journalistieke productie.

In 2015 won Dohmen met Jeroen Wester de Tegel voor het beste nieuwsverhaal van 2014. Dohmen en Wester kregen de prijs voor hun artikelen over misstanden bij de Nederlandse Zorg Autoriteit NZa. Een medewerker van de toezichthouder op de zorg probeerde de misstanden aan de kaak te stellen, maar pleegde uiteindelijk zelfmoord. Onder meer naar aanleiding van de NRC-artikelen werd de man postuum gerehabiliteerd.

In 2018 werd het onderzoek ‘Het Mestcomplot’ dat hij samen met Esther Rosenberg maakte voor NRC Handelsblad bekroond met “De Tegel 2017”.

In 2020 werd Dohmen samen met Theo Sniekers genomineerd voor de Tegel 2019 voor hun artikel ‘De Klusjesmannen van Limburg’.

In 2021 ontving Dohmen samen met Merijn Rengers de Haagse persprijs ‘Luis in de pels’, voor een reeks publicaties over politicus Richard de Mos, en vastgoedperikelen in Den Haag.

In 2022 kregen Dohmen en Paul van der Steen een nominatie voor De Tegel 2021 voor een artikelenreeks over de bestuurscultuur in Limburg.

In 2022 kende de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) Dohmen de VVOJ-oeuvreprijs toe.